GODA RÅD TILL KATTUNGEKÖPARE


Här kommer några tips för att hjälpa Dig och Din kattunge, att få den bästa starten tillsammans.

Kattköp 1

Kattköp 2

 • Det skall alltid finnas tillgång till friskt vatten.
 • Nötkött är bra, bl.a kan man vänja sin kattunge vid köttfärs – kan vara bra om man behöver medicinera – man gömmer den lilla tabletten i köttet.
 • Fläskkött skall ha varit fryst i minst 72 timmar innan man ger detta till katt.
 • Skaldjur kan man vara lite försiktig med, då det lär innehålla mycket magnesium, så ge detta mindre ofta.
 • Fisk brukar uppskattas av katt, men den ska vara tillagad, (kokt).
 • Torrfoder - Välj ett Helfoder – Du kan fråga i Din Zooaffär, där du kan få bra råd eller Du kan få Goda Råd från Din uppfödare.
 • Det finns också en hel del mat o godis i burk o i andra förpackningar, välj det du tycker att Du vill ge Din katt som för Dig verkar bra.
 • Om Du har fått mat råd från Din uppfödare så kan det vara lämpligt att följa dessa råd (om de verkar bra), åtminstone i början, för det är inte bra med för tvära kast i mathållningen då kattungen nyligen flyttat från sin invanda miljö.
 • Låt därför de större förändringarna som Du har för avsikt att genomföra vänta någon tid, så att kattungen hinner med att vänja sig vid allt nytt, som flytten innebär. På detta sätt så är risken mindre för att magen skall bli orolig på kattungen.
Om katten skulle råka missa att göra sina behov på sin toalett. Försök att hitta orsaken till misslyckandet .
 • Har jag ställt lådan på olämplig plats ?
 • Har jag kanske glömt att rengöra lådan ?
 • Har jag ställt lådan för långt ifrån, där katten mest vistas ?
 • Katten kanske känner sig ”oskyddad” vid toa-behov ?

Bär aldrig en katt i nackskinnet. Kattmamman bär sin unge i nackskinnet, endast när den är mycket liten o har en ringa vikt. Det är förenat med ett mycket stort obehag (gör ont) för katten,- Du täpper till andningsvägarna när hela kroppsvikten skall lyftas i bara nackskinnet, Tänk tanken att göra detta på ett barn, så förstår Du säkert - Skrämmande - Bär alltid katten under frambenen o stjärten, då trivs den.

Slå aldrig en katt, då detta enbart medför att katten tappar förtroendet för Dig. Katten förstår inte varför Du slår o blir bara rädd o nervös . Det finns exempel på katter som t.o.m blivit aggressiva av sådan behandling. Tala istället katten tillrätta, ta bort den från det otillåtna stället o låt bestämd.

Skratta aldrig ”hånfullt” åt katten. Man säger allmänt att katten ”minsann skäms”, sanningen är nog istället att katten blir rädd då du visar tänderna och förmodligen gör detta framifrån mot katten, något som är nytt för katten och kan från kattens sida tolkas som ” ett hot”.

Kattköp 3

Ge aldrig katten av Din egen medicin t ex Alvedon är livsfarligt för katten, tala med din veterinär.

Bada gärna katten i schampo för människor, allt är OK utom sådana preparat som är emot mjäll, det lär innehålla starka ämnen som inte är bra för andningen hos katt.

Om katten får olja, färg eller annat okänt i pälsen, så får du aldrig använda färgborttagningsmedel (bensin, terpentin eller annat starkt ). Kattens hud är ömtålig o detta kan fräta på huden + att katten kanske slickar i sig eländet och blir förgiftad. Använd tvål o vatten eller klipp bort pälsen, eller ring veterinär. Det är av stor vikt att du ser till att katten inte slickar i sig eländet.

Kattköp 4

 Badning av katt
Katten har en hög kroppstemperatur o skall också badas i ”varmt vatten” (inte ljummet), kattens kroppstemperatur ligger vid ca 38 – 38,5. Om du har för kallt vatten, vid bad av Din katt, så är risken ganska stor att katten inte kommer att tycka om bad i fortsättningen, då den kommer att frysa.

Schamponeringen gör du enkelt genom att blanda färdigt i flaska innan badet - Lite schampo o mycket vatten. Katten är ju inte smutsig – utan bara lite solkig.

Avsluta badet med att ev använda Balsam o tänk på att skölja pälsen länge, länge (minst 3 minuter efter det, att du tycker du är färdig).

Lär katten att Du måste klippa dess klor.

Du måste också kolla i öronen o Du ska kunna hantera Din katt, utan att den blir rädd eller arg.

 • Tänk på att alltid fälla ner toalettlocket, så att kattungen inte ramlar ner där. Kattungen kan ha mycket svårt att ta sig upp, då det inte finns någonting att klättra i.
 • Balkongen är ännu en väldigt stor fara – Ja, så stor så att vi i Sverige fått en lag på detta område. Tänk på att det behövs bara en liten fluga som flyger omkring i luften, för att Din katt skall tappa koncentrationen o ramla ner från balkongen.

  Sedan 1 Maj 2008, så måste du ha balkongen innätad, innan katten får vistas där.

Gå in på www.jordbruksverket.se för att få mer information om detta.
www.jordbruksverket.se

Kattköp 5Exempel på svåra skador vid fall från balkong är :

Katten ramlar ner, hamnar på alla 4 benen, Men - bröstkorgen slår i backen (marken) o i värsta fall med svåra inre skador, o med ofantliga smärtor, som följd. Detta vill vi inte utsätta våra underbara familjemedlemmar för. Det blir också tråkiga o kostsamma veterinärbesök som följd.

Lär gärna katten att gå i sele, men lämna den aldrig uppbunden utan tillsyn ute. Det kan komma annan katt eller annat djur som blir till direkt fara för Din katts liv, då denna sitter fast i selen o inte kan komma undan.

Klätterträd är en annan underbar uppfinning, men tänk på att så länge katten är unge, så kan det bli höga fall från trädet. Se till så att den ”om den ramlar ner” inte faller på hårt stengolv eller andra hårda eller farliga föremål. Jag brukar rekommendera mjuk filt eller kuddar nedanför klätterträdet medans katten är unge.

Påsar av alla de slag kan också vara farliga , Plastpåsar , det vet vi redan.

Papperspåsar kanske vi inte alltid tänker på, men handtagen kan katten fastna i och springer då omkring i ren panik med påsen runt halsen, Sedan har Du en väldigt rädd katt för allt som har med kassar o prassel att göra. Klipp därför alltid upp handtagen på Dina papperspåsar.

Dessa Goda Råd är framtagna för att hjälpa Dig tillrätta med Din ”Nya Familjemedlem” och  Vi Önskar Dig Lycka Till !

Författat av Ulla Ekelund

mail    signeringen@gmail.com                     Följ oss på facebook 32 32                         

Webbmaster:  Annica Bergström                Administratörer: Airi Andersson       

 

JSN Epic template designed by JoomlaShine.com