Goda råd till kattungeköpare.

På Sveraks hemsida finns massor av bra information om vad du ska tänka på innan du köper katt.: https://www.sverak.se/att-ha-katt/. Här några korta råd utifrån den texten, men vi rekommenderar verkligen att du tar dig tid att läsa på Sveraks sida. Det finns även en bra liten bok som heter ”Att ha katt” som säljs på Sveraks sida.

På båda dessa ställen finns mycket matnyttigt om katter!

Det allra viktigaste när du bestämt dig för att köpa en sibirisk katt eller Neva Masquerade (eller annan raskatt) och hittat din drömkatt, är att säkerställa att katten har en stamtavla. Har den ingen stamtavla är det ingen raskatt, oavsett vilka fina stamtavlor föräldrarna till katten har.  Det är enbart uppfödaren som kan registrera kattungar och få stamtavla, det går alltså inte att göra efter att du köpt kattungen.

Kontrollera också att föräldrarna till katten har fått godkänt på hjärtskanning (HCM-test) och njurskanning (PKD-test).

Uppfödare till sibirisk katt och Neva Masquerade kan du hitta här https://www.signeringen.se/index.php/avel/uppfoedare där medlemmar i Signeringen finns listade.

När du tingar din kattunge ska du skriva ett tingningsavtal med uppfödaren, och betala en tingningsavgift. När du sedan hämtar katten ska ett köpeavtal skrivas på, och du ska få stamtavla och veterinärbesiktningsprotokoll med dig. Besiktningsprotokollet får inte vara äldre än 7 dagar. Kattungen ska vara ID-märkt, vaccinerad mot kattpest, kattsnuva och kattherpes 2 gånger. När du hämtar kattungen ska den vara minst 12 veckor. Kattungen är vanligtvis redan försäkrad genom uppfödaren som du vid leveransen kan ta över.

Utrustning som bör finnas innan hemkomst:

- Transportbur  Jordbruksverkets föreskrifter kring transport av katter: https://djur.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/resorochtransporter/hundarkatterochillrar/transporterakatter.4.207049b811dd8a513dc80001664.html

- Kattlåda och kattsand, Fråga uppfödaren vilken sand kattungen är van vid, och börja med att använda samma sand.

- Mat- och vattenskålar, foder. Samma som med kattsanden, fråga vilket foder kattungen är van vid.

- Klösmöjligheter: klösbräda, klösträd. Risken att få möbler och väggar sönderklösta minskar om katten redan från början har ställen den får klösa på.

- Leksaker

- Klosax Vänj kattungen vid att klippa klorna redan från början.

- Borste eller kam. De flesta katter fäller mycket päls i perioder och det kan vara skönt både för katten och dig att kamma eller borsta bort katthår.

Om du har balkong och tänker att katten ska få vistas på balkongen bör du veta att det är lag på att balkongen måste nätas in om den är högre än 5 meter ovanför marken: https://djur.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/olikaslagsdjur/hundarochkatter/skotselavhundochkatt/saskoterdudinkatt.4.207049b811dd8a513dc80001987.html

Lycka till med din nya familjemedlem!

mail    signeringen@gmail.com                     Följ oss på facebook 32 32                         

Webbmaster:  Annica Bergström                Administratörer: Airi Andersson  & Mia Skoog   

 

JSN Epic template designed by JoomlaShine.com