10-års jubileumet i Arboga 2019, lördagen 2 nov

När katterna efter KM:et körts till hotell och hem blev det en tipspromenad. Christina hade förberett många många roliga och lärorika kattfrågor, som skapade en hel del tankeverksamhet och funderingar.

När alla var klara var det dax att hugga in på den goda buffén som Airi fixat. Potatisgratäng, exotiska frukter med kyckling, rostbiff, skinka och olika ostar avnjöts under kvällen i trevligt sällskap och mycket muntert kattprat.

 Trots stor kunskap i kattfrågor som deltagarna hade visade det sig att det fanns ett och annat att lära sig. När Christina redovisade svaren på frågorna så gav det upphov till många muntra skratt om hur man svarat på frågorna och gissat. Alla som deltog i tipspromenaden fick priser.

 

Söndagen den 3 nov

Söndagen började med en liten frukost.

Dagens första föreläsning stod Helena Högberg-Holm som hade med sig sin katt Lilla Lo (S*Beyond Geisha NFO) för att föreläsa om berikning och aktivering. Helena visade bilder och berättade om kattens behov och vad som berikar kattens naturliga beteenden, så katterna har rätt miljö och i trygghet får utlopp för matjakt, dricka, bus och vila. Möjligheter för katterna att vila, klättra, klösa, doftmarkera och upptäcka dofter, att spana och busjaga gör att katten får utlopp för sina naturliga beteenden och behov.

agility 250

Lilla Lo


Katter är renliga djur och vill göra sina behov i djupa sandlådor så de kan gräva ned avföringen. Minst två stora sandlådor och har man flera våningar i bostaden bör det finnas minst en på varje våningsplan. En nätad utegård, fönster på glänt eller koppelpromenader berikar också katten. Träningen med aktivering och stimulans hjälper till att motionera din katt.

 

Helena berättade om hundarna och tidigare katter hur hon tränat dem. Om filminspelningar som hennes tidigare katter varit med om och hur de tränats inför uppgifterna.  Hon berättade om hur hon sökte efter en ny kattunge som var lämplig att träna med och besöket hos Bibbi Åberg, där hon fann Lilla Lo. Lilla Lo har fått varit med Helena på alla möjliga ställen för att bli trygg i alla olika miljöer och situationer. Hur hon noga haft koll på att katten varit trygg och fått berikning i rätt situation, när hon visat lugn. En stressad och otrygg katt vill bara söka skydd eller fly, den vill inte slicka eller äta.

Helena visade hur hon med hjälp av trigger och kommandoord och berikning med rätt timing fångat beteenden och önskade uppgifter katterna gjort. Helena visade på hur hon kan ”kalla hem” katten utan ljud, hon höll upp handen och då kom Lo och gjorde High-five.  Om hon höll handen vertikalt kom Lilla Lo dit med nosen. Det kallas hand- targeting och kan användas på många olika sätt. Även targetpinne kan användas tex för att katten ska nudda tex en speciell plats eller knapp. Eller att få katten att vilja gå in i transportburen självmant. Med träning små, små steg åt gången, för att katten inte ska tröttna. Det var jätteintressant att se det fina samarbetet mellan de båda. Helena visade olika saker man kan träna med sin katt, som att kliva upp på en balansbräda, med tassarna, eller med tassarna i en låda eller hitta mat i en labyrintgömma. Helena hade små gobitar som hon gav Lo då hon gick åt rätt håll eller gjorde rätt sak, ignorerade om hon gjorde annat. Trix och träning ska göras korta stunder och upprepa varje steg ca 3 gånger. Det finns lite olika sätt att belöna och träna olika trix och katter, klickerträning är också ett bra sätt. Viktigt att uppmuntra och belöna det som är positivt, så man inte belönar stress eller fel beteende.

Helena visade film från sommaren då Lo lärde sig åka med på paddelbräda. En fin flytväst som hon fick vänja sig vid innan hon fick följa med på brädan. Hundarna som redan var vana att åka med fick se sig ”brädade” av Lilla Lo som tom med hoppade i vattnet självmant och simmade. Helena berättade att det är viktigt att katten har kul och vill jobba. Att man själv har tänkt ut hur det ska se ut vid målet, men att med små steg försiktigt jobba åt det hållet. Men om katten inte orkar eller vill, låta varje arbetspass sluta positivt och kanske ta ett steg tillbaka, så katten lyckas och vill nästa gång.. Helena visade att hon hade en tröja med magpåse som Lo kunde sitta i, samt att hon köpt en typ kangaroo väska och hade flera olika sorters transportryggsäckar. Då kan Lo följa med på långpromenader med henne och hundarna, sitta i ryggsäcken när krafterna behöver fyllas på. Helena vill att Lo ska tycka nya platser och människor är intressanta och att hon ska vara nyfiken på nya saker. Att berika miljön genom att fylla lite torrfoder i en toarulle eller papperskartong, gömma saker så katten får tänka och leta efter maten är bra för katter. Vid lek med laserpekare avslutar Helena med att katten hittar en gobit, så inte jakten varit förgäves. Helena berättade hur viktigt det är att katten mår bra och har utmaningar som berikar kattens vardag. Vi fick tips om att ta in något nytt i hemmet tex en träbit, fjäder eller annat material som katten kan undersöka och utforska när vi inte är hemma. Att bara ha några intressanta leksaker framme och ta bort dem och ta fram andra saker för att variera miljön och dofterna.  

Efter denna föreläsning blev det en lättlunch med en buffé med allt som fanns kvar från fika, middag och frukost.

Airi Andersson  höll efter luchen en pälsvårdskurs med produkter från Hund & Kattspecialistens sortiment. En gosdjurskatt fick vara försökskanin.

Airi berättade om hur viktigt det är att katten mår bra och får rätt kattfoder. Skönheten kommer inifrån. En miljö med mycket syntetmaterial får lätt katternas päls att bli statiska. Våra moderna uppvärmda hus har ofta torr luft. Det är bättre med mer naturmaterial som trä, bomull osv.  Katter vårdar sin päls noga, men ibland behöver de hjälp. Airi visade på gosdjurskatten hur man håller i, hur man kammar och badar katten osv. Aldrig har väl en gosdjurskatt blivit så klappad och struken. Några av deltagarna passade på att köpa produkter som de behövde.

Sen hjälptes vi åt att städa och lasta grejerna i bilarna och alla reste hemåt.

SIgNEringen vill tacka Helena Högberg-Holm och alla medlemmar som medverkade och hjälpte till, samt alla generösa sponsorer.

 

mail    signeringen@gmail.com                     Följ oss på facebook 32 32                         

Webbmaster:  Annica Bergström                Administratörer: Airi Andersson  & Mia Skoog   

 

JSN Epic template designed by JoomlaShine.com