Hälsoinformation

Hälso1Om hälsa och avel

Om du har en rastypisk och frisk katt, med ett bra temperament, utan någon defekt som du planerar att använda i avel eller om du planerar att köpa en Sibirisk katt eller en Neva Masquerade för avel, har din katts uppfödare värdefull kunskap om släktingarnas hälsa mm.

 

 


Den Sibiriska katten är en relativt ny ras i Sverige och syskonrasen Neva Masquerade har ännu väldigt få fertila vuxna. Vi önskar att alla hjälps åt och är extra noga med att alla katter som används i avel är friska, rastypiska och har ett bra temperament, så kommande generationer inte får svårigheter.

Kattungar efter samma föräldrar dvs samma parningskombination, ska helst inte ge fler än en hona och en hane som går vidare i avel. Om vi nu i början hjälps åt att bredda avelsbasen för att så många olika parningskombinationer görs, för kommande generationers skull, för att minska risken för sjukdom och minska risken för ökad inavelsgrad.

Det är bättre att använda två helbröder till tex 2 kullar var än att en hane ger 4 kullar.


Man kan tänka på att en avelshane inte ska ge mer än 5% av kattungarna under hans fertila period. Om man nu tänker att ca 400 NEM föds i Sverige, så ska en hane helst inte ge fler än ca 20 kattungar om året. När det gäller sibbar så kan en hane få ge fler, då de föds ca 1000 SIB om året, det blir 50st kattungar under 1 år som fertil hane.

Vi rekommenderar att katten HCM-testas och PKD-testas innan planerad avel. 
Blankett att ta med ifylld med kattens uppgifter för HCM
www.pawpeds.com/healthprogrammes

Blankett för PKD test

Länk till Sällskapet Sibirisk katts PKD blankett

 

En del vill gentesta, för att få besked om kattens blodgrupp, vilka färganlag katten bär, njursjukdomen PKD eller fastställa släktskap. Hur man gör och övrig information finns på:    Animal DNA     eller hos  UC Davis

Om du kontaktar oss i SIgNE kan du få 10% rabatt hos Animal DNA.

Många vill även veta ifall katten har någon av immunbristvirus FIV och FELv ,som påverkar immunförsvaret , och vilken blodgrupp katten har. Man kan då samtidigt ta blodprov för dessa tester hos veterinären.

sva
Statens veterinärmedicinska anstalt SVA finns till hjälp på många olika sätt. De har aktuell information om olika sjukdomar, parasiter och analyserar prover och gör obduktioner.
Statens veterinärmedicinska anstalt SVA

pawpeds Det finns även flera informativa sidor på nätet bl.a. Pawpeds Akademins bibliotek med många bra ”böcker” om genetik, uppfödning, hälsa, omerta osv.
pawpeds.com/pawacademy

svenska katter
På Svenska katters sida finns också läsbara sidor och artiklar.
www.katter.nu

Kattstatus har många råd inför kattköp, hälsa och artiklar. Allt för att höja kattens status
www.kattstatus.se

mail    signeringen@gmail.com                     Följ oss på facebook 32 32                         

Webbmaster:  Annica Bergström                Administratörer: Airi Andersson  & Mia Skoog   

 

JSN Epic template designed by JoomlaShine.com