RASSTANDARD SIBIRISK KATT OCH NEVA MASQUERADE

Generellt: Den Sibiriska katten är medium till stor. Honor är oftast något mindre än hanarna. De är inte fullvuxna förrän vid 5 års ålder.
Huvudets form: Lite längre än det är brett, mjukt rundat, massivt. Pannan: bred och lätt rundad.
Kindbenen: Välutvecklade och högt satta 
Nosen: Bred och medium lång, profilen har en svag inbuktning men inget stop.
Hakan: Svagt vikande, profilen ger nosens övre linje ett lätt rundat intryck. 

rasstand 1
Öronens form: medium i storlek, öppna i basen, rundade öronspetsar, med tofsar inuti och lodjurstofsar på öronen. Placering: med bra bredd mellan och svagt lutande framåt.
Ögonens form: stora, lätt ovala, något snedställda och placerade brett isär. 
Kroppens struktur: Kraftig benstomme och muskulös, kraftfull nacke, bred bröstkorg, en proportionell kropp ger ett rektangulärt utseende.
Benen: medium höga och formar rektangeln med kroppen, starka.
Tassarna: stora, runda och med tofsar mellan tårna. 
Svansen: medellång, tjock med rundad svanstipp. Täckt runt om med kraftiga hårstrån som inte får hänga ned. 
Päls: Struktur: semilång, väl utvecklad, väldigt tät, underullen får ej ligga platt. Pälsen är vattenavstötande och känns något hård vid beröring. Sommarpälsen påtagligt kortare. Vinterpälsen har välutvecklad man, krage och pantalonger
Färg: Den sibiriska kattens färgklassificering är densamma som hos övriga naturliga raser: nio färggrupper där bland annat lila, kanel och maskade färger inte är godkända.

 

Ny Godkännd syskonras från 2011: Neva Masquerade, NEM har har samma rasstandard som SIB, men de är maskade i de färger som Birma tex. På SVERAKs utställningar tävlar de i grupp 1 alla färger och mönster utan vitt och grupp 2 alla färger och mönster med vitt.

Inom FIFe tillhör de semilånghåriga katterna till kategori II.
Till samma kategori hör även maine coon, norsk skogskatt, turkisk angora, turkisk van och american curl  Den sibiriska katten påminner till stor del både maine coon och norskskogkatt men den har även klara skillnader såsom t.ex. storleken, kroppsbyggnaden och framför allt vad gäller huvudets former.

Källa: S*Solsibs


 

Den sibiriska kattens sätt att jama låter inte som andra katter. Den har också en förmåga att morra likt en hund om den blir arg. Många menar faktiskt också att den sibiriska katten är så nära man kan komma en hund, utan att det faktiskt är en hund. Detta beror förmodligen på att den sibiriska katten är mycket människokär och gärna följer sin ägare överallt. Den vill vara med överallt och är mycket nyfiken. I övrigt är det en aktiv katt som anses vara intelligent och läraktig. I Ryssland används den exempelvis ofta som cirkuskatt.

rasstand 2


I övrigt finns det många ägare till sibiriska katter som vittnar om att rasen har en förkärlek för vatten. De leker gärna nära eller i vatten och det finns även anekdoter som berättar om katter som frivilligt simmar en sväng om tillfälle bjuds.

Källa: Wikipedia

ALLERGI

Sibiriska katter skiljer sig från många andra raser genom att de sägs sakna ett protein, FEL D-1, vilket orsakar allergi hos många människor. Det finns inget vetenskapligt bevisat när det gäller detta, utan bara praktisk erfarenhet bland uppfödare och allergiker att Sibiriska katter är en allergivänlig ras.

mail    signeringen@gmail.com                     Följ oss på facebook 32 32                         

Webbmaster:  Annica Bergström                Administratörer: Airi Andersson  & Mia Skoog   

 

JSN Epic template designed by JoomlaShine.com